Jag valde att utesluta limeskal men jag kan tänka mig att det passar utmärkt. Prova gärna egna smakkombinationer, lakrits till exempel. :-)
Recept: Leila Lindholm
Du behöver:
- 4 dl socker
- 4 dl sirap
- 4 dl grädde
- 2 msk smör
- Rivet skal av 2 lime
- 400 gram mörk choklad
Gör såhär:
- Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
- Tillsätt smör och finrivet limeskal.
- Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
- Temperera choklad: Smält under tiden 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
- Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
- Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar