lördag 5 januari 2013

Hemgjord daim

Daim var en av de godsaker som serverades till jul. Här kommer ett enkelt och supergott recept.
   Jag valde att utesluta limeskal men jag kan tänka mig att det passar utmärkt. Prova gärna egna smakkombinationer, lakrits till exempel. :-)

Recept: Leila Lindholm

Du behöver:

  • 4 dl socker
  • 4 dl sirap
  • 4 dl grädde
  • 2 msk smör
  • Rivet skal av 2 lime
  • 400 gram mörk choklad
Gör såhär:
  1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
  2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
  3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
  4. Temperera choklad: Smält under tiden 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
  5. Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
  6. Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.
Tänk på:
Förbered ev smaksättning och smör, när du väl tagit av kastrullen från spisen stelnar kolasmeten snabbt. Låt chokladen stelna innan du vänder på daimen för att bre ut choklad på andra sidan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar